SensitiveLIFE

At bruge kreativiteten, nysgerrigheden og fantasien til at se nye veje og muligheder.

Fjerde indlæg i serien om det personlige lederskab.

For mig har kreativitet, nysgerrighed og fantasi altid fyldt meget. Jeg har brugt det helt tilbage fra min barndom.

Det at få idéer til aktiviteter, eller skabe noget med hænderne har altid været nemt for mig. Som barn var der ingen grænser for, hvad min søster og jeg kunne finde på at lege. Alt fra små skuespils-sekvenser for de voksne, eller indspilning af vores egne radio-hørespil på båndoptageren, til lege i skoven med naboens drenge, hvor vi klatrede i træer og byggede huler.

Da jeg blev ældre brugte jeg kreativiteten på en lidt anden måde. Det blev noget som jeg – mange gange ubevidst – søgte til, når jeg havde tid for mig selv. Det var en måde jeg skabte ro på. En måde, jeg kunne glemme tid og sted, på. Forsvinde ind i mig selv, hvor der herskede tryghed, fred og ubetinget kærlighed.


Jeg har også altid været nysgerrig på livet. Har gladelig kastet mig ud i at prøve mig selv af. I min barndom og ungdom var der snart ikke den fritidsaktivitet, jeg ikke havde prøvet. Roning, kajak, kegler, svømning, badminton, tennis og optimistjolle var bare nogle af de mange aktiviteter, jeg kastede mig over.

I mit voksenliv er alt fra riverrafting, rappelling og zip line oplevelser på adventureferier, til kørekort til motorcykel, motorcykel ferier og uddannelse til fx paraglider pilot, blevet noget af det, jeg gladelig har kastet mig ud i.

På en eller anden måde, så har ekstremerne (til en vis grænse) gjort mig nysgerrig.
Når nogen sagde ”Det kan man ikke!” så var det næsten som at vifte et rødt flag foran næsen på en tyr. En stemme i mit hoved sagde altid ”Hvorfor ikke?” Eller ”Hvem siger man ikke KAN? Er det ikke mere et spørgsmål om vilje?” Og så gjorde jeg det.

Hver gang jeg har kastet mig ud i noget nyt, så har jeg mærket forventningens glæde ved det. Og jeg har aldrig fortrudt, når jeg først havde taget det første skridt.


Og min fantasi – ja, jeg elsker eventyr, gode historier og fortællinger, fantasy-genren.

I min barndom og i min ungdom yndede jeg meget at gå på biblioteket og låne bøger som Ole Frøstrups serie om Kvindernes planet, eller Dennis Jürgensens Freddy-serie. Dét var en verden, der fængede.

Som voksen er det mere Ringenes Herre, Harry Potter og Krøniker, som giver mig bare nogle af de fantasiverdener, jeg elsker at bevæge mig ind. Fantasien symboliserer en verden, hvor alt er muligt, og hvor der ingen grænser er, udover dem jeg selv sætter. Og det er der noget befriende og frisættende over.


Som sagt, så har disse tre elementer altid fyldt meget i mit liv, men det var ikke før jeg blev voksen, at jeg fattede, at der var en sammenhæng mellem kreativiteten, nysgerrigheden og fantasien, og så det at skabe indre ro og balance, at træne styrken og det indre mod, samt at se muligheder og nye veje i livet.

Men hvordan? Hvordan kan det være andet end hobby- eller fritids-baseret, at være kreativ og bruge sin fantasi? Og nysgerrigheden? Er det ikke bare noget vi alle er inden for det, der interesserer os?

Jo da. Sådan kan vi godt vælge at se på det. Og sådan er der også mange der allerede ser på det. Men der er også en anden virkelighed.

Når vi beskæftiger os med noget, som vi nyder. Noget som ikke er påtvunget os af andre. Noget som får os til at slappe af – måske smile – og som gør os glade. Noget som får os til at glemme tid og sted.

Ja, så finder vi os selv. Vi finder en indre ro. Og det er her, vi kan skabe og styrke vores indre base. En base, hvor vi står solidt. Hvor vi kan definere og blive bevidste om vores indre værdier og drømme. Hvor vi kan få en pause til at mærke efter, og hvor vi kan finde modet til at gå efter det vi ønsker os.

Der er en sammenhæng imellem det vi gør, fordi vi synes det er sjovt, og så vores indre kerne, som repræsenterer den, vi i virkeligheden er.


Når vi beskæftiger os med noget, som fanger vores interesse – måske oven i købet giver os en følelse af glæde og tilfredshed – så slapper vi af. Vi finder vores indre ro og vores balance igen. Og når vi er i ro og balance, så har vi også energi til at overskue mere. Vi åbner automatisk op for vores skaberkraft, og vi giver plads til at vores idéer. Vores fantasi kan vokse.

Mange musikkere fx tillader sig selv at få alle de tanker de kommer på, ned på papir. Også dem, som de måske ved aldrig bliver til en tekst eller et stykke musik, der bliver til noget. Men fordi de tillader det, at stå der alligevel, så skaber de rum og plads til, at nye idéer kan opstå. De bruger i høj grad deres kreativitet, nysgerrighed og fantasi til at skabe deres musik.


Så det kræver at vi tillader os selv, at tænke stort. Også selvom vores indre kritikker med lethed kan skyde alt ned, som stikker udenfor den ramme vi normalt bevæger os indenfor.

Det kræver at vi tør lukke op for den del af os, som råber på at blive hørt. At vi tør se og mærke den del af os, som vores fritidsinteresser og hobbier automatisk lukker op for. At vi tør være mere opmærksomme på HVAD det rent faktisk er vi mærker, når vi beskæftiger os med det, som får os til at slappe af.


Som særligt sensitiv har jeg brug for ro og balance, for at kunne fungere. Uden den ro og balance, ville jeg have en hverdag, hvor jeg starter med at fare rundt som en flue i en flaske, og ende med at være totalt udbrændt og helt til rotterne kl 16.

Min kreativitet fungerer altså ikke kun som en rar fritidsaktivitet, men også som en måde at finde min indre ro og balance på. Udover at jeg elsker at skabe noget med mine hænder, så giver min kreativitet mig altså mulighed for at lade op, slappe af og ”glemme for en stund”.

Min nysgerrighed bruger jeg ikke kun, når jeg fx strikker, hækler eller syr (jeg kan ikke lade være med at se nye mønstre, nye former, nye farver sammensat). Jeg bruger den også aktivt i mit virke som vejleder for særligt sensitive. Her er jeg naturligvis nysgerrig på, hvordan mine klienter ser på og opfatter deres udfordringer, og så er jeg også nysgerrig på, hvordan vi sammen kan finde den løsning, som passer bedst til den enkelte klient.

Og min fantasi bruger jeg ikke kun når jeg lytter til lydbøger eller læser bøger om fantasy-verden. Jeg bruger den også i mit daglige arbejde. Det er en måde, som giver mig en mulighed for at tænke ud af boksen og finde løsninger på. Det kan godt være at nogle af de idéer jeg har, ikke altid holder vand, men det giver mig en mulighed for at åbne op for flere idéer. Og jeg ender altid ud med en idé der ender med at holde vand.


Så dyrkelse af vores kreativitet, nysgerrighed og fantasi giver os altså en mulighed for at skabe indre ro, åbne op for skaberkraften, se nye vinkler og muligheder, og måske opdage nye skovstier på vores vej, som vi slet ikke havde set før.

Hvordan bruger du din kreativitet, nysgerrighed og fantasi i din hverdag?

11.11.2020

CVR: 40613927 | trine@sensitivelife.dk | Tlf: 26296702
Privatlivspolitik   Forretningsbetingelser